Odgovori na najbolj pogosta vprašanja (FAQ)

Najmočnejši permanentni magneti, ki jih trenutno lahko kupite so neodim magneti. So tudi najbolj široko uporabni tip magnetov na tržišču.

Kot že ime pove somagneti redkih zemlj, magneti kateri vsebujejo redke kovine. Ta skupina vsebuje 17 članov, Nd, La, Ce, Y, Pr, Dy, Eu, Sc, Tb, Gd, Lu, Sm, Tm, Er, Yb, Ho in Pm.

Redke zemlje so zelo drage, zaradi redkih virov. Prav tako pa se uničuje narava pri procesu rudarjenja. Zato so tudi nekatere države prenehale z rudarjenje in začele nakupovati material z kitajske.

Permanentni magneti so trdi magneti z visoko privlačno silo in trajno silo, ki je konstantna ves čas ko je magnet magnetiziran.

Odvisno od vrste magneta. Feritni magneti in AlNiCo magneti so nerjaveči in odporni na rjo. Neodim magneti so edini permanentni magneti, ki lahko rjavijo, zato jih tudi galvansko zaščitimo.

Magneti redkih zemlj ne izgubljajo magnetne sile in ne spreminjajo magnetnih lastnostih pri normalnih pogojih. Če je okolje stabilno se magnetna sila zmanša tako malo po zelo dolgem času, da to lahko zanemarimo.

Vsak magnet ima tudi določeno temperaturno obstojnost, ko magne doseže dano temperatura magnet izgubi magnetne lastnosti. Primer: magnet neodim N35 je temperaturno obstojen do 80°C.