Previdnostni ukrepi pri ravnanju s trajnimi magneti

 

1. Trajni magneti so na splošno krhki. To je posledica postopka izdelave (metalurgija v prahu) in kemične analize. Da bi se izognili morebitnim poškodbam, je treba z njimi ravnati previdno.

2. Visoke privlačne sile magnetov (predvsem iz NdFeB) lahko povzročijo resne poškodbe prstov in drugih delov človeškega telesa. Zato je treba z magnetiziranimi magneti ravnati zelo previdno, da preprečimo nesreče.

3. Magnetna polja trajnih magnetov lahko vplivajo – odvisno od razdalje – na delovanje tehničnih naprav. To se nanaša tudi na srčne spodbujevalnike. Zato osebe s srčnimi spodbujevalniki ne smejo biti izpostavljene magnetnim poljem.

4. Zaradi možnega vpliva magnetnih polj na tehnične naprave, kot so instrumenti, se magnetizirani magneti štejejo za težko blago v letalstvu. In jih je treba kot take razglasiti. Zračni prevoz magnetiziranih magnetov je na splošno dovoljen le, če ni presežena določena raven indukcije na določeni razdalji od embalaže. Podrobne informacije daje IATA. S pomočjo zaščitne embalaže (jeklene pločevine) je mogoče izpolniti pravila.

5. Trajna magnetna polja lahko uničijo magnetne nosilce podatkov, kot so diskete, trdi diski ter bančne in kreditne kartice. Zato se je treba izogibati stiku trajnih magnetov s temi nosilci podatkov.

6. Magneti iz NdFeB so pogosto galvanizirani, da preprečijo korozijo. Izogibati se je treba poškodbam premaza. V nasprotnem primeru lahko pride do korozije in počasi uniči magnet.

7. Magneti so lahko zelo majhni in so pakirani v plastičnih vrečah zato niso primerni za majhne otroke, saj lahko pride do zadušitve ali zaužitja.

OBVEZNA OPREMA OB RAVNANJU Z MAGNETI:

  • Rokavice
  • Zaščitna očala