Magnetni ščit

Kako ustaviti magnetno polje in narediti magnetni ščit, je zelo pogosto vprašanje. Zato smo se odločili, da na to temo odgovorimo. Za začetek je dobro vedeti, da magnetnega polja ne moremo povsem ustaviti, saj noben material ne more ustaviti magnetnih silnic, lahko jih pa preusmerimo.

Najbolj pogosto je potrebno “ustavljati” magnetno polje, ko je potrebno večje količine magnetov poslati po letalu. Njihove zahteve so, da naj nebi bilo magnetizma izven škatle.

Katere materiale uporabiti, da ustvarimo magnetni ščit?

Vsaka kovina, ki vsebuje železo, nikelj ali kobalt večinoma feromagnetne kovine imajo zmožnosti preusmeriti magnetno polje. Najbol pogosto se uporablja jelko saj je cenovno in široko dostopen.

Katere druge materiale lahko še uporabimo za magnetni ščit?

So specialni materiali so bili izdelani z namenom, da ustvarijo ščit. Najbol pogost material je MuMetal,ali podobne zlitine. Večina jih ima od 50% do 80% vsebnosti niklja. Ti materiali imajo višjo relativno prepustnost, vendar nižjo točko nasičenja. Pri zaščiti je relativna prepustnost merilo sposobnosti materiala, da absorbira magnetni tok. Višja kot je vrednost, boljši je magnetni ščit.

Primer, nizkooglična jekla imajo preustonost 1000-3000, specialne kovine pa lahko tudi 300.000

Kakšna naj bo debelina ščita?

Debelina ščita vpliva na magnetno polje, vendar kakšna mora biti debelina ščita vpliva karnekaj dejavnikov.Potrebno je vedeti velikost magnetnega polja ki ga želimo zaščititi, pred čem ščitimo, kakšna je oblika ščita, zakaj želimo zaščititi.

Debelina magnetnega ščita je pomembna saj če ni dovolj debel, postane nasičen in nemore več držati magnetnega toka. V primeru, da pride do nasičenosti, se doda nekaj plasti dodatnega materiala.

Povzetek

Kako se pravilno izbrati magnetni ščit?

Če imajo magneti nizko magnetno polje, potem specialni materiali kot je MuMetal zagotovijo boljši magnetni ščit kot jeklo. Za aplikacije kjer je magnetno polje večje kjer so prisotni super močni neodim magneti, je boljša izbira jeklo. Največkrat se za ščit uporablja jeklena pločevina, kar je v večini primeri najboljša rešitev.

 

 

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.